Gudbrandsdølen Dagningen – Norwegian paper

Unknown

 

 

 


Terningkast 5 : 
Fabelaktig musikalsk lek 

LJODAHÅTT
Av PER IVAR HENRIKSBØ
Publisert:LJODAHÅTT  Eg stend eg, seddu    Musikkoperatørene

Endelig noen som tør å tenke nytt om musikk !

Jeg googlet ordet «Ljodahått», og fant følgende forklaring på Wikipedia: «… (ljóðaháttr) er et versemål som brukes i norrøn diktning.»

At ordet opprinnelig også betød trollsang eller magisk sang, ifølge platas vaskeseddel, kan man tydelig høre. Her synges det på en måte man sjelden eller aldri hører. En spesiell intensitet og tilnærming til ordene.

Første gang jeg hørte gjennom menyen, 13 spor, tenkte jeg at dette var en parodi på tidligere utgivelser av ny tonesetting til gammel norsk lyrikk. Da jeg et par dager etter satte skiva i spilleren på nytt, hørte jeg noe annet. Jeg hørte en tilnærming til tekstene og til tradisjonell formidling som fikk meg til å våkne. Med tekster av folk som Olav H. Hauge, Hans Børli, Per Sivle, Tarjei Vesaas, Knut Hamsun og Henrik Ibsen. Framføringen av og arrangementet til Einar Skjæraasens «Du skal itte trø i graset» ble jeg helt forelsket i.

Plata er utstyrt med et imponerende cover. I det er det foruten CD-en blitt plass til samtlige dikt og en skikkelig presentasjon av prosjektet og de medvirkende.

Translate »